Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó

L’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó va ser fundat l’any 1955. Nasqué com un cor masculí integrat dins la parròquia de l’Assumpció i poc després va aparèixer l’Orquestra i el Quadre Artístic, que es va especialitzar en la representació de sarsueles.

L’any 1963 es va crear la Banda amb trenta músics, dirigida per Miguel Arnau Abad. Ara, l’actual Banda Simfònica compta amb més de 240 músics federats. La història de la banda va lligada a les 32 participacions en diferents certàmens; al Certamen Provincial ha obtingut el primer premi i la menció d’honor en les 10 edicions en què s’hi ha presentat, una fita que posiciona la Schola Cantorum com a referent musical dins la província de Castelló. Pel que fa al Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana, ha aconseguit 5 primers premis, de les set vegades en què s’hi ha presentat.

L’estreta relació entre la banda simfònica i el Certamen Internacional de València esdevé un pilar fonamental en el desenvolupament musical de la nostra formació, perquè som la banda de la província que més vegades hi ha participat. L’any 1965, vam guanyar el primer premi de la Secció Segona. L’any següent, el 1966, el primer premi va ser en la secció primera i els anys 1969, 1978 i 1986 competírem en la secció especial. L’any 1997 obtinguérem un primer premi en la secció primera i posteriorment ens presentàrem a la secció d’honor, els anys 2004 amb un primer premi i l’any 2006 amb un tercer premi.

Els darrers anys, dirigida per Rafael Grau Vilar, la Banda Simfònica ha estat guanyadora del Primer Premi amb Menció d’Honor en el Certamen Provincial de Castelló, l’any 2022, i guanyadora del Primer Premi i la Menció d’Honor en el Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana el 2023.


Rafael Grau Vilar

Rafael Grau Vilar, director titular de l'Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d'Uixó, inicia els seus estudis en la Societat Musical La Lira Castellonera de Castelló (La Ribera, València).

Comença la seua trajectòria professional com a director de banda en l'Agrupació Musical Enovense. Posteriorment, ha estat director titular de la Societat Musical La Llosa de Ranes i al costat de la Fundació Sanganxa ha dirigit personalitats de renom internacional de la música.

Ha guanyat el Primer Premi i la Menció d'Honor en la primera secció del 43è Certamen Provincial de Bandes de Música de Castelló amb l'Ateneu Musical Schola Cantorum, així com el Premi a la Millor Interpretació d'obra lliure de totes les seccions, amb El Jardín de Hera de José Suñer. També aconsegueix amb la Schola Cantorum el Primer Premi i la Menció d’Honor en la primera secció del 42è Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, així com el Premi al Millor Director del certamen.

Ha dirigit la Banda Municipal de Badajoz com a director convidat gràcies al Premi al Millor Director en el VIII Curs de Direcció de Banda Ciudad de Badajoz. Més tard, va guanyar el Premi a la Música en els Premis Ciudad de Badajoz 2020.

És titulat superior de Direcció d'Orquestra i Cor en el Conservatori Superior de Música de València, titulat en Composició pel Conservatori Superior de Música d'Alacant i titulat en Trompeta pel Conservatori Superior de Música de Castelló. A més obté el Màster Universitari en Composició Musical amb Noves Tecnologies en la Universitat Internacional de la Rioja i el Màster de Direcció d'Orquestra de l’ESMAR.

L’any 2023 ha estat director titular de la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.